logo-gauche

Notre Dame des Landes 2014Rassemblement contre le projet d'aéroport


5 & 6 JUILLET 2014

www.notredamedeslandes2014.org

logo-droite

NOTRE-DAME-DES-LANDES : ABANDONAREA, ACUM !

Înainte spre abandonarea definitivă a proiectului !

Pregătirea evenimentului estival se află într-o fază crucială deoarece am observat că lucrările întârzie, fără să obținem abandonarea definitivă, scopul federator al luptei noastre.

Ne-am ținut pe cei trei piloni ai noștri !

Zona !

După toamna înverșunată din 2012 și operația sa Cesar, am prezervat în mod colectiv teritoriul de la Zad (Zone a Defendre - Zonă de păzit), împreună cu țărani rezistenți - locuitori de demult, locuitori mai recenți și cetățeni susținători prezenți. Viața continuă și mai multe proiecte agricole de lungă durată s-au născut pe toate pământurile amenințate, de genul : Hai la semănat la Zad și COPAIN la ferma din Bellevue. De asemenea, au avut loc diferite lucrări pe teren, în special cu „Naturaliștii în luptă” care au îmbogățit expertiza noastră colectivă și au slăbit cum se cuvine propunerile de « compensare » AGO-Vinci (Aeroport Grand Ouest). Mai multe legături s-au țesut, se locuiește la Zad din ce în ce mai mult, iar în primăvara 2014 se cultivă pământul mai bine decât niciodată. Manifestarea din 22 februarie 2014 a arătat cât de mare este susținerea din jur, atât cea țărănească cât și cea populară, pentru apărarea teritoriului amenințat. Mobilizarea fulgerătoare pentru Saint Jean du Tertre a salvat ferma, cu o garanție pentru viitor !

Juridicul !

Din septembrie 2013, Comisia Petițiilor de la Bruxelles a hotărât ca petițiile să rămână deschise și în ciuda voinței concesionarilor de a evacua Zona, deciziile judecătorești pentru autorizația executării lucrărilor au întârziat până în decembrie 2013 : cine știe, poate prefectul și-a dat seama de fragilitatea juridică... acestea au fost atacte direct, pe când diversele proceduri în ceea ce privește exproprierile – apel la Tribunalul Administrativ, Consiliul de Stat și Casație - sunt urmărite cu încăpățânare. Am aflat că recent Comisia Europeană a lansat o procedură de infracțiune împotriva Franței, cauza fiind fracționarea dosarului și insuficiența studiilor despre impactul asupra mediului global !

Politica !

Chiar dacă actorii regionali (Consiliul Regional, Consiliul General, Metropola Nantes...) nu au fost tulburați de bazele lor (proaste), instanțele politice naționale nu mai trec cu vederea acest dosar. Un acord politic capital a fost smuls de la PS (Partidul Social), urmat de o grevă a foamei de 28 de zile, în mai 2012 ; acesta stipula că evacuările se opresc atât timp cât recursurile nu sunt duse la capăt.

 

Neavând de ales, în februarie 2014, fostul prim-ministru Jean-Marc Ayrault a validat întreruperea lucrărilor până la sosirea rezultatelor de la toate recursurile depuse. Această poziție s-a confirmat și în luna martie 2014 prin acordul dintre PS și EELV (Europope Ecologie les Verts) la cel de-al 2-lea tur de alegeri municipale, în Nantes și Rennes. În sfârșit Segolene Royal a reluat totul, prin noul mandat de ministru al mediului. Este un prim pas, afișarea voinței politice de a respecta desfășurarea procedurilor juridice în curs. Așteptăm deci cu temeinicie și cu calm ca toate recursurile mai ales cele în privința Legii Apei și Autorizația distrugerii speciilor protejate, să fie verificate și încheiate la nivel național și european, fără să cedăm nimic pe teren.

 

Prin ei nu reiese victoria definitivă, însă întârzierile anunțate sunt foarte pozitive, și cu timpul este clar că acest proiect ține de o altă epocă, a expirat până la absurd, mai ales dacă privim cunoștințele și legislațiile actuale !

 

Dar vrem să obținem pur și simplu abandonarea proiectului !

Pentru ca țăranii și locuitorii din zonă să-și poată construi viitorul cu noi proiecte durabile ; astfel se poate optimiza aeroprotul Nantes-Atlantique în caz că este nevoie !

Această abandonare va da naștere la determinare și speranță pentru toți cei care sunt implicați în lupta împotriva Marilor proiecte inutile și impuse, pustiitoare de pământuri, de biodiversitate, de resurse acvatice și fosile, de subvenții publice !

 

Dar vrem să obținem pur și simplu abandonarea proiectului !

Pentru ca țăranii și locuitorii din zonă să-și poată construi viitorul cu noi proiecte durabile ; astfel se poate optimiza aeroprotul Nantes-Atlantique în caz că este nevoie !

Această abandonare va da naștere la determinare și speranță pentru toți cei care sunt implicați în lupta împotriva Marilor proiecte inutile și impuse, pustiitoare de pământuri, de biodiversitate, de resurse acvatice și fosile, de subvenții publice !

 

În 2012, am spus «Lupta, e acum !»

În 2013, « prezenți , rezistenți pentru totdeauna, mai legitimi decât niciodată ! Să îngropăm proiectul ! »

În 2014, îndrăznim să spunem : « abandonarea, acum ! »

Să-l scoatem acum din circuit ! Victoria definitivă este la îndemâna străduințelor noastre !

Să reușim cu ocazia acestei întruniri – convergențe 2014 - o nouă mobilizare excepțională !

 

Suivez nouset partagez l'évènement

facebook-1twitter-1